Friday 3 May 2013


ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΣ

Η επιστήμη μας λέει ότι οι πρώτες κοινωνίες ήταν μητριαρχικές. Ο λόγος που οι γυναίκες ήταν τόσο αξιοσέβαστες τότε έχει να κάνει με το πιο αξιοθαύμαστο γεγονός της ζωής -την γέννα.

Αυτή η αρχετυπική τελετή, που ήταν ιερή για χιλιάδες χρόνια (εκατομμύρια, αν ληφθούν υπόψη οι ισχυρισμοί για την ύπαρξη της Homo Τrilliensis), με την έλευση της «σύγχρονης» ιατρικής έχει σιγά-σιγά απογυμνωθεί από την οικειότητα, το συναίσθημα και το τελετουργικό της στοιχείο, και έχει μετατραπεί σε μια ψυχρή, άψυχη «διαδικασία», που μοιάζει περισσότερο με γραμμή παραγωγής κάποιου σύγχρονου εργοστάσιου.

Εδώ και μερικές δεκαετίες λαμβάνει χώρα ένας σιωπηλός αγώνας από γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο που απαιτούν να ξαναπάρουν τον έλεγχο της πιο σημαντικής εμπειρίας της ζωής τους. Έχουν να παλέψουν με κρατικές νομοθεσίες σε ανώτατα δικαστήρια, που -ενάντια σε κάθε λογική και τον κοινό νου, τους λένε ότι δεν έχουν το δικαίωμα αυτές να ορίζουν κάτω από ποιες συνθήκες θα φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους. Έχουν να παλέψουν με μια διεφθαρμένη, άπληστη και ανήθικη βιομηχανία 'ΥΓΕΙΑΣ' που βάζει το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους και την ευημερία τους.

Πρόκειται για έναν αγώνα παράλογο, που μοιάζει περισσότερο με το κυνήγι μαγισσών των περασμένων αιώνων, έναν αγώνα που σημαδεύει βαθιά τη συλλογική μας υπόσταση ως ανθρώπινο είδος. Έναν αγώνα που δυστυχώς δεν έρχεται χωρίς θύματα. Η πιο γνωστή υπόθεση είναι αυτή της Ουγγαρέζας μαίας Agnes Gereb, η οποία βοήθησε πάνω από 9,000 παιδιά να έρθουν στον κόσμο και τώρα εκτίει ποινή φυλάκισης για αυτό της το “έγκλημα”.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο αυτής της τρελής παρωδίας, λυπούμαι που το λέω, μα λαμβάνει χώρα εδώ, στην Ελλάδα, όπου 79 άνθρωποι -6 γιατροί (5 μαιευτήρες γυναικολόγοι και μία παιδίατρος), 3 μαίες και 70 γονείς πρόκειται να δικαστούν για την ανείπωτη θηριωδία που ονομάζεται 'γέννα στο σπίτι'!

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι εντελώς αβάσιμες, ενώ κανείς από τους 79 δεν κλήθηκε σε ακροαματική διαδικασία πριν την δικάσιμο (11/06/2013). Aπό μόνο του αυτό αποτελεί σοβαρή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους για μια δίκαιη δίκη. Το κατηγορητήριο στην ουσία υπονοεί ότι δεν είναι καν οι αληθινοί γονείς των παιδιών τους, κατηγορώντας τους γιατρούς ότι προέβησαν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις του τοκετού, και τους γονείς για ηθική αυτουργία και εξαναγκασμό τους, εμμέσως υπονοώντας ότι τα παιδιά δεν είναι δικά τους αλλά ότι τα απέκτησαν με άλλα μέσα(!).

Οι γονείς μαζί με τις μαίες κατηγορούνται επίσης για σοβαρή υποβάθμιση και μόλυνση του περιβάλλοντος, για αισθητική αλλοίωσή του, καθώς και για σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής μας θάβοντας τον πλακούντα σε δικό τους ιδιόκτητο χώρο και πετώντας τα υπόλοιπα κατάλοιπα της γέννας στους κοινούς κάδους απορριμάτων (για το οποίο βέβαια δεν προσκομίζεται κανένα στοιχείο). Αυτά, σε μια χώρα όπου τα ίδια τα νοσοκομεία δεν διαχειρίζονται σωστά τα απόβλητά τους, όπου τα σκουπίδια σχηματίζουν λόφους σε κάθε γωνία, και όπου κανείς από τους μεγάλους ρυπαντές της βιομηχανίας δεν έχει κάτσει ποτέ στο εδώλιο.

Η ιστορία αυτή έχει μόλις ξεσπάσει και είχα την (α)τυχία να είμαι από τους πρώτους που το έμαθαν γιατί ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται η αδερφή μου και μερικοί από τους φίλους μου που αποφάσισαν να γεννήσουν στο σπίτι. Όσο για τις κατηγορίες της απουσίας γιατρού, τουλάχιστον για την περίπτωση της αδερφής μου, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι δεν ισχύει γιατί ήμουν κι εγώ παρούσα (βοηθώντας την γέννηση με τις ηχογαβάθες μου).

Όπως είπε και μια φίλη, 'θα είναι η πρώτη φορά που περιβαλλοντικές οργανώσεις θα παρουσιαστούν σε δίκη για μόλυνση του περιβάλλοντος ως μάρτυρες υπεράσπισης!'

Κάθε μέρα σε τούτη την χώρα γινόμαστε θεατές μιας ακόμα σκηνής του 'θεάτρου του παραλόγου'. Αυτήν την εβδομάδα είδαμε την αρχή των απαγωγών πολιτών και την παράνομη συλλογή γενετικού τους υλικού από τις 'αρχές' -στο στυλ των γνωστών Λατινοαμερικάνικων δικτατοριών του 20ου αιώνα. Και τώρα αυτό.

Αλλά δεν απελπίζομαι. Τουναντίον, βλέπω μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή. Επειδή πιέζοντάς μας συνεχώς προς το χείλος το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας εξαγριώσουν, να μας κάνουν να υπερβούμε τους φόβους μας και να φωνάξουμε “ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ!”

Δεδομένου ότι το όλο θέμα είναι ακόμα πολύ φρέσκο, η ομάδα των κατηγορουμένων δεν έχει προλάβει να οργανωθεί ακόμα. Παρόλα αυτά, έμαθα ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι ετοιμάζονται να θέσουν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ως ομάδα υποστήριξης των διωκόμενων σκοπεύουμε να κάνουμε πολλά -όπως το να οργανώσουμε την συλλογή υπογραφών, και να θίξουμε σειρά θεμάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να πιέσουμε για ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά την γέννα στο σπίτι και τα δικαιώματα των γυναικών ως μητέρων. Για αυτό σας παρακαλώ να συμμετέχετε στην εκστρατεία μας και να δραστηριοποιηθείτε. Για περισσότερες πληροφορίες ελάτε σε επαφή απευθείας μαζί μου, μιας και η ομάδα δεν έχει ορίσει ακόμα κάποιον εκπρόσωπο, και μην περιμένετε το επόμενο τεύχος του USM για να μάθετε νέα!

Και να θυμάστε : στις 11 Ιουνίου 2013 έχουμε ραντεβού στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.urbanstylemag.gr/

No comments:

Post a Comment