Tuesday 11 June 2013

Συμπαράσταση στους γονείς που δικάζονται επειδή επέλεξαν τοκετό στο σπίτι απο Οικολόγους Πράσινους

Αύριο, Τρίτη 11 Ιουνίου, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, δικάζονται 8 επαγγελματίες υγείας και 71 γονείς που επέλεξαν να δώσουν ζωή με φυσικό τρόπο στο σπίτι τους.
Με ένα πρωτοφανές κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει τον γυναικείο πλακούντα ως τοξικό κατάλοιπο του τοκετού, αγνοώντας επιστημονικά δεδομένα και βασισμένο σε αστήρικτες εικασίες ότι κατέληξε σε κάποια αποχέτευση, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μια τέτοια δίκη φτάνει στο ακροατήριο, δήθεν για περιβαλλοντικούς λόγους, σε μια πόλη, όπου καθημερινά το περιβάλλον, η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής πλήττονται βάναυσα και ατιμώρητα.
Επίσης, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η κατηγορία αφορά σε όλους ανεξαιρέτως τους τοκετούς στο σπίτι που έλαβαν χώρα στην περιοχή αρμοδιότητας της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, χωρίς οι γονείς καν να ερωτηθούν τι έκανε ο καθένας τον πλακούντα,  με αποτέλεσμα να δίνεται η  εντύπωση πως κάθε τοκετός στο σπίτι είναι κατά τεκμήριο μια υγειονομική βόμβα. Προκαλεί, τέλος, εύλογα ερωτήματα η ύπαρξη κατηγορίας για ψευδή δήλωση στοιχείων στα ληξιαρχεία, την στιγμή, που ουδείς αμφισβητεί το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα παιδιά γεννήθηκαν από τους συγκεκριμένους γονείς.
Για τους παραπάνω λόγους, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η δίκη των 79 είναι κατ' ουσίαν μια πολιτική δίκη, ενάντια σε ανθρώπους που άσκησαν το δικαίωμα τους στην αυτοδιάθεση, στο να ζήσουν την ιερότερη στιγμή της ζωής τους με τον τρόπο που αυτοί επιθυμούν και να διαχειριστούν τον πλακούντα του τοκετού τους, όχι ως απόβλητο, αλλά ως λίκνο της ζωής, σύμφωνα με τις αρχές της βιοηθικής και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Για τον λόγο αυτό ο ευρωβουλευτής μας, Νίκος Χρυσόγελος, κατέθεσε και σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζοντας ότι  "αν η πολιτεία γνησίως ενδιαφέρεται για τη ρύπανση του περιβάλλοντος και δε στοχοποιεί τους τοκετούς στο σπίτι συνολικά, δεν χρειάζεται να ξανα-ανακαλύψει τον τροχό. Ας ακολουθήσει δοκιμασμένα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών."
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στους άδικα διωκόμενους γονείς και λειτουργούς υγείας που επέλεξαν τον τοκετό κατ' οίκον και υποστηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα τους να αντιμετωπίζουν τον τοκετό όχι ως ιατρική, αλλά ως φυσική πράξη. Ρόλος του κράτους δεν είναι να στοχοποιεί τον τοκετό στο σπίτι αλλά να ενθαρρύνει τις επίτοκες με στοχευμένες πολιτικές, ακόμα κι αν συγκρούονται με τα συμφέροντα που θέλουν τον τοκετό εμπόρευμα..
Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
H Θεματική Ομάδα Υγείας

πηγή: Οικολόγοι Πράσινοι

No comments:

Post a Comment