Tuesday, 11 June 2013

Τοξική Μητρότητα της Beverly Beech

 
Στην Αγγλία καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι επιλέγουν τί θα κάνουν με το πλακούντα τους. Μπορεί η μαία να τον παραδώσει, στην συγκεκριμένη περίπτωση στο κοντινότερο μαιευτήριο, το οποίο τον εναποθέτει στο σύστημα διαχείρησης αποβλήτων' υπάρχει κι η δυνατότητα να τον κρατήσει η γυναίκα, να τον καταναλώσει, να τον αποξηράνει και να τον τοποθετήσει σε κάψουλες ή να τον θάψει στον κήπο της, φυτεύοντας συχνά ένα αναμνηστικό δέντρο ή μια τριανταφυλλιά.

“Οι Μαορί θάβουν τον πλακούντα, τονίζοντας τη σύνδεση του μωρού με τη φύση. Στο Νεπάλ θεωρούν τον πλακούντα φίλο του μωρού, ενώ οι Οράγκ Άσλι στην Μαλαισία μεγαλύτερο αδερφό του. Οι Άιμπο στην Νιγηρία οργανώνουν ολόκληρη κηδεία γι'αυτό που πιστεύουν πως είναι δίδυμο αδέρφι του μωρού. Οι ντόπιοι Χαβανέζοι φυτεύουν κατά παράδοση τον πλακούντα μαζί μ'ένα δέντρο, που μεγαλώνει ταυτόχρονα με το παιδί.”1

Ο πλακούντας ανήκει στην γυναίκα, η οποία έχει δικαίωμα να το διαχειριστεί όπως θέλει. Οι γυναίκες που γεννούν στο νοσοκομείο ζητούν συχνά να πάρουν τον πλακούντα στο σπίτι τους, αντί ν'αφήσουν το νοσοκομέιο να το διαχειριστεί.

“Μερικές γυναίκες μπορεί να θελήσουν να πάρουν τον πλακούντα τους στο σπίτι. Σ'αυτην την περίπτωση είναι σημαντικό η μαία να τον βάλει σε διπλή σακούλα και να το τοποθετήσει σε κατάλληλο σκεύος.”2

Μερικές γυναίκες κάνουν κάψουλες με τον πλακούντα τους, τις οποίες λαμβάνουν ως μέσο πρόληψης για την επιλόχιο κατάθλιψη. Γυναίκες που παίρνουν τον πλακούντα τους σε κάψουλες αναφέρουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα, περισσότερη ενέργεια και γρηγορότερη, πιο ευχάριστη ανάρρωση μετά τον τοκετό. Οι Κινέζες το κάνουν εδώ κι αιώνες. Παρ'όλ'αυτά, στην Ελλάδα η διαχείρηση του πλακούντα έχει γίνει νομική διαμάχη, που προκλήθηκε από το Σύλλογο Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης. Η πρόεδρός τους, Βικτωρία Μοσχάκη, και δύο γραμματείς, η Γαρυφαλλιά Μιχαλάκη κι η Αντωνία Αρτεμάκη μήνυσαν 69 γονείς, 9 γιατρούς και 1 μαία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ισχυριζόμενες ότι οι γιατροί πείστηκαν (από τους γονείς) να υπογράψουν ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις για την “υποτιθέμενη” γέννηση των μωρών- υπαινισσόμενες ότι σχετίζονται με εμπόριο βρεφών. Προφανώς αυτές οι παραπλανημένες μαιευτικές νοσοκόμες (αρνούμαι να τις αποκαλέσω μαίες) υπονοούν μέσω των ισχυρισμών τους πως δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο για το ότι οι γυναίκες γέννησαν, ή ακόμα για το ότι υπήρξαν ποτέ έγκυες! Όλες οι γυναίκες επέλεξαν να γεννήσουν στο σπίτι με μια μαία της πόλης τους κι ο Σύλλογος Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης εμφανίζεται να θεωρεί πως αυτήν η πράξη πρέπει να πολεμηθεί σθεναρά- παρ'όλο που η έρευνα αποδεικνύει ότι οι γυναίκες που είναι υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση και τα μωρά είναι ασφαλέστεροι σε μια γέννα στο σπίτι απ'ότι σ'ένα κοντινό μαιετήριο.

Για να εκτελέσουν τη δίωξη οι κατήγοροι, δουλεύοντας για τη Βικτωρία Μοσχάκη κ.α., ψαχούλεψαν τα μητρώα γέννησης γυναικών, οι περισσότερες από τις οποίες μένουν στην Θεσσαλονίκη και δήλωσαν πως γέννησαν σπίτι στην Βόρρεια Ελλάδα μεταξύ 2009 και 2010. Ο δεύτερος ισχυρισμός είναι ξεκάθαρα γελοίος. Ισχυρίζονται ότι ο πλακούντας είναι “επικίνδυνο τοξικό απόβλητο” (πώς επιβιώνουν οι γυναίκες μεγαλώνοντας τέτοιο τοξικό υλικό μέσα τους;) και πρέπει να διαχειρίζεται από τις κατά τόπους εταιρίες διαχείρησης αποβλήτων. Για να δώσουν βαρύτητα σ'αυτόν τον ισχυρισμό τους, διατείνονται ότι οι πλακούντες κατέληξαν στα σκουπίδια. Δεν έχουν καμία απολύτως απόδειξη, ωστέ να το υποστηρίξουν, ενώ οι μητέρες έχουν την απόδειξη στους κήπους τους (τις περισσότερες φορές κάτω από ένα δέντρο ή θάμνο, θα έβρισκαν η Βικτωρία Μοσχάκη και οι συνομότες της αν είχαν προνοήσει να κάνουν μια ανάλυση του εδάφους). Η Βικτωρία Μοσχάκη είναι τόσο ενθουσιασμένη με το να καταθέτει τέτοιες γελοίες μηνύσεις, που παρέλειψε να ρωτήσει τις μητέρες τί έκαναν με τους πλακούντες τους.

ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Η Βικτωρία Μοσχάκη, μέσα στον ενθουσιασμό της να εξαφανίσει την ανεξάρτητη μαιευτική στην Ελλάδα, προσπαθεί να εφαρμόσει νοσοκομειακούς κανόνες για τη διαχείρηση τεραστίων αριθμών από πλακούντες, που σε μερικές περιπτώσεις θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτήριστούν “τοξικό απόβλητο”, σε μεμονομένες περιπτώσεις γεννήσεων κατ'οίκον. Κατά τρόπο ενδιαφέρων, αυτό το “τοξικό απόβλητο” είναι ευρέως αποδεκτό από τη βιομηχανία καλλυντικών για την κατασκευή καλλυντικών- τόσο τοξικός.

Τα ελληνικά ληξιαρχεία δεν δέχονται δηλώσεις γέννησης που δεν είναι υπογεγραμμένες από γιατρό, παρ'όλο που ο νόμος επιτρέπει αυτά να υπογραφούν από μαία ή τον πατέρα. Π.χ. ένας από τους γονείς κάλεσε παιδίατρο λίγο μετά τη γέννα και της ζήτησε να υπογράψει τη δήλωση γέννησης. Εκείνη το έκανε, δηλώνοντας πως στον τοκετό συμμετείχε μαία. Κατηγορείται ότι δήλωσε ψευδές γεγονός κι ότι είναι αναμεμειγμένη με εμπόριο βρεφών!

Η γέννα στο σπίτι στην Ελλάδα δεν είναι παράνομη, αλλά η Βικτωρία Μοσχάκη είναι αποφασισμένη να την εξολοθρεύσει κι αυτήν η γελοία δίωξη είναι η πιο πρόσφατή της προσπάθεια. Καθένας πιστεύει πως ο δικαστής θα έχει περισσότερη λογική και δεν θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την υπόθεση κι οι γονείς θα σκεφτούν σοβαρά να μηνύσουν τη Βικτωρία Μοσχάκη και τους συνομότες της για κακόβουλη δίωξη και κακόβουλη παραβίαση ιδιωτικότητας, με το να ψαχουλέψει τα οικογενειακά μητρώα, ώστε να αποδείξει αυτές τις αισχρές κατηγορίες.

Μπέβερλυ Α Λόουρενς Μπητς
Hon Chair
Association for Improvements in the Maternity Services
Μετάφραση: Μαρκέλλα Λαζαρίδου
----------------------------
Αναφορές:
1. Black M (2008). The Bigger Picture, Placenta Tales, British Medical
Journal, 27 June
2. Blackburn S. (2008) Physiological third stage of labour and birth at
home: In: Edwins J. (Ed.). Community midwifery practice. Blackwell:
Oxford.
Toxic Maternity
Beverley Beech elaborates on The Curious case of Greek Placentas
toxic waste
--------------------------

AIMS HELPLINE: 0300 365 0663
helpline@aims.org.uk
AIMS JOURNAL Vol:25 NO:2 2013
27
News



1 comment:

  1. Fantazome oti aytes tis kyries den thn analambanh oute psyxologos se ereynitiko stadio......

    ReplyDelete